Eerste feestelijke oogst Voedselbosje De Kosmos

 

 

 

Hoogland, 3 juni 2023

Op 3 juni 2024, een heerlijke lentedag, beleefden leerlingen van De Kosmos een smakelijke primeur in hun eigen Voedselbosje. Ze oogstten de eerste vruchten, planten en kruiden, waar ze heerlijke recepten van maakten tijdens een groei- en proefles van IVN Natuureducatie. Een leerzame en leuke ervaring voor kinderen over de voedzame en gezonde mogelijkheden die planten bieden.

Het oogsten en proeven van eigen teelt stond centraal in de groei- en proefles. Begeleid door een enthousiaste medewerker van IVN Natuureducatie, verkenden de kinderen hun bloeiende Voedselbosje, dat ze eerder in februari met liefde en zorg hadden geplant.

Blind proeven
Een van de hoogtepunten van de les was de blindproeverij, waarbij de kinderen verschillende vruchten, noten en bloemen mochten proeven. Het herkennen en benoemen van de smaken bleek een uitdaging, maar zorgde voor veel plezier en verbazing. "Door kinderen op deze speelse manier kennis te laten maken met nieuwe smaken, stimuleren we hun smaakontwikkeling en creëren we een positieve houding ten opzichte van gezond en verrassend voedsel," aldus Marc Veekamp, landelijk projectleider bij IVN Natuureducatie.

20e voedselbosje in de provincie Utrecht
Dit feestelijke oogstmoment markeert het 20e Voedselbosje in de provincie Utrecht, die de afgelopen 2 jaar op schoolpleinen en bij BSO's zijn ontplooid. Deze Voedselbosjes brengen kinderen dichter bij de oorsprong van voedsel en transformeren de vaak betegelde schoolpleinen tot groenere en fijnere plekken om te spelen en te leren.

Het project Voedselbosjes Utrecht oost is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Utrecht en het Leader programma van de EU.

Media
  • Voedselbos
Vrijheid in gebondenheid
Begrijpen vanuit samenhang
Samen verantwoordelijk

Contact

Montessoribasisschool
De Kosmos
De Bovenkruier 1
3828 AR Hoogland

Tel.: 033 4807515
E-mail: info.kosmos@meerkring.nl

Plan route

Volg ons

De Kosmos is niet te vinden op social media. Wij communiceren met onze ouders via Parro.

Stichting

Montessorischool De Kosmos is aangesloten bij Meerkring, stichting voor primair onderwijs Amersfoort.
Wil je werken in het basisonderwijs in Amersfoort, heb je een vraag of ben je benieuwd wat Meerkring precies doet? Kijk dan op www.meerkring.nl