De school

Oprichting van De Kosmos

Schoolvereniging De Kosmos is oktober 1987 door ouders opgericht. Bij een schoolvereniging vormen ouders het bestuur. Door veranderingen in de maatschappij, waarin steeds hogere eisen worden gesteld aan onderwijs en dus ook aan een schoolbestuur, heeft de algemene ledenvergadering van schoolvereniging de Kosmos in 2012 besloten om -25 jaar na de oprichting- over te gaan naar een professioneel bestuur. April 2013 is de schoolvereniging omgezet naar een Stichting. Het bestuur wordt sinds dat moment gevormd door het college van bestuur. Op 1 januari 2022 volgde een fusie met Stichting Meerkring, een stichting voor primair onderwijs in Amersfoort.

 

 

Richting

De Kosmos is een algemeen-bijzondere Montessoribasisschool. ‘Bijzonder’ houdt in dat de rechtsvorm een stichting is. ‘Algemeen’ wil zeggen dat wij geen specifiek geloof uitdragen. Leerlingen van alle culturen, leefwijzen en godsdiensten die de samenleving kent, zijn bij ons welkom.


Naamgeving

Onze school dankt haar naam aan een belangrijk onderdeel van de filosofie van Montessori: het kosmisch onderwijs. Het kernpunt van de kosmische visie is de overtuiging dat alles in het universum met elkaar verbonden is. Het kleine kan niet zonder het grote en andersom. Het kosmisch onderwijs brengt een fundamentele ordening aan in de talrijke indrukken die het kind opdoet. Met als doel het kind te laten zien dat geen enkele gebeurtenis in de wereld op zichzelf staat. Daarnaast geeft het handvatten waarmee kinderen leren bewust met hun omgeving om te gaan. De naam van onze school vertegenwoordigt deze filosofie en wij dragen deze gedachte op de kinderen over. Vanuit deze filosofie werken wij daarom niet met gescheiden zaakvakken zoals aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, techniek of burgerschap, maar we werken met de geïntegreerde methode Topondernemers.
De Kosmos, voor ouders
die op zoek zijn naar een
passende school voor hun kind(eren)!

Contact

Montessoribasisschool
De Kosmos
De Bovenkruier 1
3828 AR Hoogland

Tel.: 033 4807515
E-mail: info.kosmos@meerkring.nl

Plan route

Volg ons

Stichting

Montessori basisschool de Kosmos is aangesloten bij Meerkring, stichting voor primair onderwijs Amersfoort.
Wil je werken in het basisonderwijs in Amersfoort, heb je een vraag of ben je benieuwd wat Meerkring precies doet? Kijk dan op www.meerkring.nl