Ons Onderwijs
Uitgangspunten van ons onderwijs
Alles is leren
Niet alleen rekenen en taal, maar ook samenwerken, proberen, vallen & opstaan, creatief handelen. En alle andere vaardigheden die wij nodig hebben om onze eigen weg te vinden, problemen op te lossen en resultaten te boeken.
Leer het mij zelf te doen
Wij begeleiden onze leerlingen naar zoveel mogelijk zelfvertrouwen, zelfstandigheid en zelfredzaamheid en een voor de leerling zo hoog mogelijk uitstroomniveau naar het Voortgezet Onderwijs.
Vrijheid in gebondenheid
Jouw vrijheid eindigt waar je die van een ander beperkt. Rekening houden met elkaar, leren samenwerken ondanks verschillen en openstaan voor andere meningen en ideeën kleuren ons pedagogische klimaat.
Kind als kompas
Montessorionderwijs is in essentie kindvolgend. Niemand leert immers op dezelfde manier en in hetzelfde tempo. Maar onze maatschappij verlangt wel leerresultaat. Daarom richten wij een omgeving in waar kinderen op verschillende manieren tot leren kunnen komen, bespreken wij leerdoelen met de klas en stimuleren wij initiatief, zelfredzaamheid en eigenaarschap. Zodat leerlingen leren, binnen de grenzen van een schoolomgeving, hun weg te vinden en hun eigen leer-krachten in te zetten.
Dat betekent niet dat wij individueel of privéonderwijs geven. Dat betekent ook niet dat leerlingen kunnen doen waar ze zelf zin in hebben. Dat betekent wel dat wij binnen de mogelijkheden van de school en de groep ruimte geven voor verschillen in niveau, tempo, interesses, begeleiding en zorg.
Wij bereiken dit door:
Het inzetten van doelgerichte leerprogramma’s op verschillende instructieniveaus (effectief, samenhangend, actueel);
- een duidelijke en gestructureerde leeromgeving (veilig, geborgen, vertrouwen);
- het creëren van een open werksfeer (respectvol, zelfstandig, duidelijk, consequent);
- het aanleren van een lerende houding (nieuwsgierig, motiverend, kritisch, studievaardig, keuzevrijheid, initiatief nemen); het aanleren van sociale vaardigheden (kanjertraining);
- van iedereen te verlangen het maximale uit zichzelf te halen (bewustwording, doorzettingsvermogen, omgaan met tegenslag en frustratie, stellen van doelen);
- het begeleiden door betrokken leerkrachten (inspirerend, deskundig, enthousiast);
- open te staan voor samenwerking (professioneel, enthousiast, open).
Hierdoor leggen wij een stevige sociale en cognitieve basis voor passend vervolgonderwijs en een kansrijke toekomst.